BEHANDELINGEN

DSC_4469

ORTHODONTIE

– Wat is een Orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die zich in Orthodontie (gebitsregulatie) heeft gespecialiseerd. Een  orthodontist werkt uitsluitend met beugels en vult geen gaatjes of maakt geen kunstgebitten. Een orthodontist kan u helpen voor de correctie van bvb scheefstand van tanden, diepe beet,  vergrote overbeet, dwangbeet, kruisbeet, ingesloten tanden ezv.

 

– Is orthodontie gelinkt aan een bepaalde levensfase?

Vele gebitscorrecties worden het liefst gecorrigeerd in de tiener jaren. Zo kan de doorbraak van de tanden en de groei van de kaken bijgestuurd worden. Het is dus niet per se noodzakelijk dat alle tanden gewisseld zijn. Van de gewone ziekteverzekering is er een terugbetaling voor kinderen jonger dan 15 jaar als er een kennisgeving is ingediend. Deze kennisgeving is 2 jaar geldig.

 

Orthodontie is mogelijk ook bij volwassene. De nieuwe orthodontische technieken maken de behandeling sneller toegankelijk voor zowel een functioneel alsook een esthetisch optimaal resultaat.

 

In sommige gevallen wordt er gestart met orthodontie bij kinderen jonger dan 9 jaar (bij voorkeur jonger dan 8,5 jaar om te kunnen genieten van de tegemoetkoming voor vroege orthodontie). De tandarts zal u hierover ook verder toelichten.

 

– Duurtijd?

Elk individu is uniek, met een individueel behandeltraject en behandelduur. Dit kan variëren van enkele maanden tot een gemiddeld van 2 jaar. Nadien kan u genieten van een correcte beet en stralend glimlach.

PARODONTOLOGIE

De parodontoloog is de tandarts specialist die zich richt op de behandeling van het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel rond de tanden. Het bestaat uit het tandvlees, het kaakbot en de vezels die de tanden in het kaakbot vasthouden.

 

Onbehandelde tandvleesinfecties, zogenoemde ‘parodontitis’ kunnen leiden tot het verlies van tanden, alsook gevolgen geven voor de algemene gezondheid. Mensen met parodontitis lopen meer gevaar op bijvoorbeeld cardiovasculaire aandoeningen of slecht gereguleerde suikerspiegel. Rokers lopen ook meer risico om parodontitis te krijgen.

 

Naast de tandvleesinfecties, zijn tandvleescorrecties een belangrijk onderdeel van parodontologie, genoemd ‘esthetische parodontale chirurgie’. Hierbij horen het wegnemen van een overmaat aan tandvlees en het opbouwen van teruggetrokken tandvlees.

 

Daarnaast is het onderdeel ‘orale chirurgie’ waarbij horen: opbouw van het kaakbot met eigen bot of kunstbot, correctie van het kaakbot ter voorbereiding van een prothetische fase bij uw tandarts, het vrijleggen van moeilijk gepositioneerde tanden, correctie van korte lipbandjes en het verwijderen van moeilijk of ingesloten tanden.

IMPLANTOLOGIE

Mist u één of meerdere tanden?

Dan kunnen implantaten een oplossing zijn.

Implantaten zijn kunstwortels, vervaardigd uit titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal. Een implantaat wordt als een schroefje in het kaakbot aangebracht al dan niet in combinatie met botopbouw. Deze behandeling wordt ondersteund door CBCT (3D rontgenopname) en 3D planning technologie.

 

Er zijn tal van behandelopties met implantaten om voor elke situatie een passende oplossing aan te bieden. Bovenop implantaten kunnen vaste voorzieningen zoals kronen of een brug gemaakt worden. Implantaten kunnen ook via een kliksysteem houvast bieden voor een uitneembare prothese.

TANDARTS VAN WACHT

De Wachtdienst Algemeen Tandarts verzorgt in gans Vlaanderen een wachtdienst.


Deze dienst is enkel toegankelijk voor dringende gevallen en levert dus uitsluitend een noodbehandeling, dit in weekends en op feestdagen op het nummer 090 33 99 69 van 9-18u. Een oproep kost 1,5 euro per minuut.


De Wachtdienst ORTHODONTIE is bereikbaar op zaterdag, zon- en feestdagen op het nummer 070 22 20 88 van 10-12u. Een oproep kost 0,30 euro per minuut.


De Wachtdienst PARODONTOLOGIE is bereikbaar op zaterdag, zon- en feestdagen op het nummer 070 22 21 25 van 10-12u en 16-18u. Een oproep kost 0,30 euro per minuut.